Sokszor hagyjuk az utasbiztosítás megkötését az utolsó pillanatra vagy épp nem is tudjuk hol is kezdjünk neki a biztosítás megkötésének, kiválasztásának. Ilyenkor gondolkodás nélkül elfogadjuk az utazási iroda által javasolt vagy a mobilunkra érkező biztosítást, ami sajnos nem a legjobb megoldás. Ezen ajánlatok hibája, hogy általában csak egyetlen biztosító termékét kínálják, vagyis nem a számunkra legjobb ajánlatot. Az utasbiztosítás kiválasztásakor azonban érdemes több ajánlatból választanunk >> és figyelnünk arra, hogy hová, mivel megyünk és mit fogunk ott csinálni.

Első körben fontos szempont, hogy milyen közlekedési eszközzel kívánunk eljutni az adott helyszínre. Ha ezt saját gépjárművel tesszük, akkor fontos, hogy legyen a csomagban autó assistance szolgáltatás, ami egy esetleges meghibásodás vagy baleset esetén az autómentés, javítás, vontatás költségeit is téríti számunkra. Amennyiben repülővel utaznánk, úgy a poggyász biztosítása lesz fontos szempont a járat késéséből vagy a csomagunk elveszéséből adódó károk megtérítése miatt. Az sem mindegy persze, hogy hová utazunk, mert távolabb lévő célországok esetében tulajdonképpen elmondható, hogy a költségeink és biztosítási szükségleteink a célállomás távolságával egyenes arányban növekednek. USA-ba például a lehető legmagasabb biztosítási összegű termékekkel szabad csak utazni, olyannal, melyben elég nagy mértékű felelősségbiztosítás is van.

Ha ezzel megvagyunk, akkor az utazás alatti tevékenységünk átgondolása a következő lényeges szempont. Akarunk-e sportolni, esetleg veszélyes foglalkozást végezni vagy csak egyszerű városnézésről van szó. Nyilván ha utazásunk célja mondjuk a nyáron igen népszerű búvárkodás, akkor fontos, hogy a választott biztosítás az ezzel kapcsolatos balesetekre is megfelelő védelmet nyújtson.

Így első ránézésre valószínűleg nem tűnik egyszerű dolognak a megfelelő biztosítási csomag kiválasztása, de kapunk hozzá segítséget. Néhány kérdés megválaszolása után a számunkra ideális biztosítási csomaghoz >> fogunk eljutni az internetes kalkulátorok segítségével. Az ilyen kalkulátorok használatával néhány perc alatt lehetőségünk nyílik olyan biztosítási csomagot vásárolni, ami lefedi az adott ország és az ott végzendő tevékenységünk lehetséges veszélyeit, mindezt a pénztárcánknak megfelelő összegért. Így elkerülhető, hogy búvárkodni városnézésre való biztosítással menjünk vagy éppen fordítva.

A megfelelő biztosítás kiválasztása után még ne feledjük, hogy a biztosító csak akkor fizet nekünk kártérítést, ha az adott balesetet vagy káreseményt a biztosítási szabályoknak megfelelően kezeljük. Ebben van segítségünkre a biztosító segélyvonala (assistance telefonszáma), amit az esemény után a lehető legrövidebb időn belül hívjunk fel(!). Itt magyar nyelvű segítséget és részletes tájékoztatást kapunk a teendőkről.