Ha felvételiztél vagy gyermeked felvételizett érdemes tudnod arról, hogy mint a frissen felvételt nyert tanulónak bankszámlára lesz majd szükséged.

Mit kell tudni a diákszámlákról?

Szóval miután felvettek álmaid felsőoktatási helyére, az ünneplő buli után lesz majd egy csomó papírügyed. Többen fognak kérni Tőled bankszámlaszámot, mint telefonszámot úgyhogy jó lesz elgondolkodni hol és milyen bankszámlát nyiss. Vehetsz 3, de 22 ezer forintos éves díjért is számlát, de a diákszámla díjak és egyebek előtt tisztázzuk még, hogy mire is lehet jó Neked egy bankszámla?

Mivel jól tanulsz majd, ösztöndíjat fogsz kapni. Ezt a pénzt a számládra fogják utalni. Ha szüleid tudnak támogatni, ők is ide küldhetik az apanázst (vagy anyanázst: kinek, honnan érkezik…). Ha kevésbé szerencsés helyzetbe vagy, és jár bármiféle szociális támogatás, az is landolhat a számládon, sőt, ha diákmunkát vállalsz, a munkabéred is ide kell érkezzen. A diákhitelt is csak bankszámlára utalják persze.

Most, hogy ilyen szépen összejöttek a bevételeid amit majd a számládon tartasz, nézzük a kiadás oldalon hogyan segíti az ügyeid intézését a bankszámlád:
Ha oly szerencséd van, hogy koleszban lakhatsz, a kollégiumi díjat egy rendszeres átutalási megbízással továbbíthatja a bank. Ha albérlő vagy, a bérleti díjat vagy a rezsirészt is utalhatod a számládról. Jó esetben fizetheted innen a tankönyveidet, taneszközeidet. Ma már szinte bármit fizethetsz a bankszámládról. Ráadásul fel sem kell kelned a számítógéped mellől, mert mindezt elintézheted interneten, csak igényelj netbankot!
Sajnos a legtöbb szórakozóhelyeken még mindig készpénzben kell fizetned, vagyis bankkártyával is rendelkezned kell! Ma már minden sarkon van bankautomata, de ha a pontos helyükre, címükre vagy kíváncsi, az interneten megnézheted az ATM kereső portálokon.

Mennyibe kerül és mire tanít meg a bankszámlád?
Minden hónapban kapsz majd bankszámla kivonatot. Többnyire választhatsz, hogy interneten vagy papíron küldjék ki neked (ez is befolyásolja majd a költségeidet!!). Ezen a kimutatáson rajta lesz az összes havi forgalom, amit a bankszámládon műveltél. Érdemes gondosan átnézni! Minél több mindenre használod a bankszámlád, annál pontosabb kimutatásod lesz arról, hogy mire mennyit költesz, és miből tudsz gazdálkodni. Egy év alatt, vagy még hamarabb, szépen ki is derülnek a szokásaid, rájöhetsz, hol tudsz spórolni. Közben azt is megtanulod, hogy milyen költségei vannak a bankolásnak.

Ne feledd a bankok versenyeznek érted, és Te választhatsz közülük. Hogy mennyibe kerül majd egy bankszámla, melyik bank ad a szolgáltatásokon kívül még valamiféle plusz ajándékot és hogy hányféle címen vonnak majd tőled díjat a „0 forintos” számlád után, megtudhatod a diákszámla összehasonlító kalkulátorunkból, mely mindebben segít neked. Magát a számlanyitást is online kezdeményezheted és rajtad múlik milyen banknál, milyen bankszámlát választasz.