Újabb lépést tettünk a sikeres élet felé, felvettek bennünket. HURRÁ!!! Jöhet a nyár, a bulizás. Azután életünk legnagyobb kalandjainak egyike a felsőoktatás, ahol megkezdjük önálló életünket. Már nem középiskolás diákok leszünk, hanem nagykorú állampolgárok, meglehet el is költözünk otthonról és önállóan kell gondoskodnunk magunkról, döntenünk életünk kérdéseiről.



Ehhez szükségünk lesz egy önálló bankszámlára. Az iskola - ahová majd járunk - szintén megköveteli a számlát, ahová majd (reméljük) ösztöndíjunk is megérkezik időről-időre. Bankot és számlát kell tehát választanunk. Az előttünk járó generációk esetében ezt a döntést két dolog befolyásolta: Hol volt a szüleimnek számlája (akkor én is ezt a bankot választom vagy épp bármit, csak azt nem) vagy hová mentek, mit választottak a barátaim, ismerőseim.

Ezek mellett a szempontok mellett azonban talán érdemes figyelembe venni néhány további szempontot is. Ezek a majdani bankszámla használhatósága, éves díja, a kínált bankkártya típusa, a bank fiókjainak, automatáinak elérhetősége. Tudom, hogy erre mind vágjuk a választ: INTERNET! Nekünk ez már zsigerből jön, szóval, igen. Az internetes bankszámla összehasonlító oldalak összegyűjtik nekünk a különböző bankok diákszámla-ajánlatait és ezekre a látszólag fogós kérdésekre percek alatt választ kapunk a segítségükkel.

Használjuk ki mindezt és válasszunk magunknak személyünkre szabott bankszámlát! A lényeg, hogy a netes kalkulátorokban megadhatjuk, hogy mekkora pénzt akarunk a számlán tartani, havonta várhatóan hányszor veszünk majd fel pénzt, szeretnénk-e netbankot, SMS értesítést a tranzakcióinkról, stb., szóval, hogy mire fogjuk használni a bankszámlánkat. Rögtön láthatjuk is, hogy mindezért melyik bank mennyi pénzt akar majd tőlünk, illetve mit ajánl, ha hozzá szerződünk (meg fogjuk látni, hogy bizony jelentős különbségek lesznek az egyes ajánlatok között). Mindezt néhány perc alatt megtehetjük és kellő tájékozódás után dönthetünk. Hozzuk meg felelősen felnőtt életünk első döntését és ne felejtsük el, hogy a számlát évente költség terheli, ami egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora.