Éles versenyt folytatnak a bankok a diákokért, többek közt azért, mert a magyarok, sajnos nagyon hűségesek a bankokhoz. Hány éve vezeti ugyanott apukád, anyukád a számláját? Kérdezd meg! Lehet, nekik sem ártana váltani…


A bankoknak egy-egy megnyert diák nagy értéket képvisel, ezért külön a korosztályt csábító kedvezményekkel és olcsóbb számlavezetési és tranzakciós díjakkal versenyeznek értük. (Vigyázat! Ez sajnos sokszor elvonja a figyelmet a számla valós költségeiről.) Később ezek az ajándékok a bankoknak nagyon is megtérülnek, mert a bankhoz hűséges diák a bankhoz hűséges pénztermelő ügyféllé válik. Keresete, háztartása lesz, megtakarít, hitelre lesz szüksége. Mindezen szolgáltatásokért pedig hajlandó lesz a banknak fizetni, vagy éppen nevetségesen alacsony kamatért a számlán tartani a pénzét. A bank persze egyre inkább igyekszik majd magához láncolni, a lehető legtöbb szállal fiatal ügyfelét, így a váltás gondolata fel sem merül benne. Pedig érdemes váltani, vagy első számlaválasztáskor alaposan körülnézni >>.

Egy bankszámla választásnál azt kell átgondolni, hogy mire szeretnéd használni a számládat. Diákként itt Te, és nem a szüleid, a barátaid meg az ismerőseid szükségleteiről van szó. Például, ha rendszeresen szeretnél bankkártyát használni, akkor olyan számlát keress, ahol nincs vagy kevés az éves kártyadíj és van lehetőség ingyenes pénzfelvételre is. Ha szeretnél a számládon többet forgalmazni, vagy megtakarításaidat lekötni, jó választás az internetbank szolgáltatás, mert az rendszerint olcsóbb. A pénzed biztonságáért pedig ne aggódj, mert minden diákszámla OBA által védett! A választáshoz találsz a neten kalkulátorokat, a jobbaknál épp ezen szokásaidat kell előre beadnod, és azt követően listázzák neked a bankok ajánlatait >> már a pontos feltételekkel, fiókokkal és persze a fizetendő díjakkal. Az egyes bankok ajánlatai között 10-15 ezer forintos különbségek vannak, ezt is rögtön látni fogod. A számlanyitást online kezdeményezheted, néhány kattintással.
A hűség nagyon szép dolog a magánéletben, de nem praktikus a számlavezetésnél. A bankok sokszor csak életkorhoz kötik a diákszámla vezetést, ennek az életkornak a felső határa azonban változó: 24-től 27 éves korig is terjedhet. Így aztán, ha az első diákszámládhoz kapcsolódó maximum életkort elérted, jól teszed, ha körülnézel, nem élvezhetnéd-e még tovább ennek a bankszámla típusnak a kedvezményeit egy másik banknál, ahol magasabb életkorig nyújtják a kedvezményeket vagy a piaci versenyben jobb díjat, feltételeket adnak.
Jó tanács! Ne nyiss bankszámlát hirtelen elhatározásból, például rendezvényeken, fesztiválokon felállított pavilonban! Ne hagyd magad a pillanatnyilag fontosnak tűnő kedvezményekkel, időleges akciókkal elcsábítani!
Ezen tudás és tapasztalat birtokában segíthetsz szüleidnek is. Valószínűleg régóta évi 10-20 ezerrel többet fizetnek a számláik után, mint kéne. Az interneten található számlaválasztó kalkulátorokon nekik is megnézheted, hol van kedvezőbb számlacsomag a piacon. Ezért biztosan hálásak lesznek, és büszkék, hogy a gyerek már ezt is el tudja intézni!