Mire gondolsz, ha a „SzuperNulla”, a „Díjnullázó”, a „Kiemelt Nulla” bankszámlacsomag elnevezéseket meghallod? Ugye reményt ébresztenek Benned, hogy találsz egy olyan bankszámlát, amelynek tényleg 0 Ft a költsége. Vagy már nem hiszel a mesékben?



Jó, ha tudod, hogy nullás számla már nincs, vagy ha van is, akkor a végén miért is kell mégis 10 ezret fizetned érte. Biztos hallottad, már azt a mondást, „hogy apán sem evett soha ingyen ebédet”, szóval az öregnek volt valami igaza.

A „0 Ft számlavezetési díj” nem ugyanaz, mint a „számlavezetés költsége 0 Ft”, (nem beszélve a tényleg és tutira nulla zárlati díjakról, ami a csúcs).  Ezek a kifejezések nagyon hasonlóak, mégsem ugyanazt jelentik, bár céljuk ugyan az, nevezetesen, hogy azt higgyük 0-ért kapjuk a szolgáltatást és ne kezdjünk el kutakodni a részletekről, amikor kiderülne, hogy igazából csak néhány költségtípusért nem számolnak fel díjat.

A számlavezetési díj például egy havi rendszerességgel felszámolt összeg, számlacsomagtól függően 99 Ft-tól néhány ezer forintig is terjedhet. Ezt szokták akciósan elengedni, vagy a számlacsomagot úgy kialakítani, hogy ez a díj 0 Ft legyen. Aminek persze lehet örülni, de ez koránt sem azt jelenti, hogy a bankszámlán történt műveletekért ne kellene fizetni! Mindig vedd figyelembe, hogy a számláról utalsz, készpénzt veszel fel, SMS-ben értesítenek a történésekről és mindez éves szinten legalább 5-10 ezerbe kerül bár a magyar átlagosan 20-25 ezret fizet a bankszámlájáért évente. Ennek a fele könnyen megspórolható (de, erről majd később).

A teljes bankszámlavezetést ingyen szolgáltató bankszámlacsomagok esetében is van általában kártyadíj, SMS költség, és ha véletlenül nem tartunk be egy feltételt jön a büntető díj!!! Arra sem árt figyelni, hogy a folyószámlán lévő pénzünkre szabad szemmel nem látható kamatot kapunk :), miközben van „nullás” olyan számla aminek a feltétele, hogy néhány milliós átlagegyenlegünk legyen. (No comment).
 
Nem várható a helyzet javulása a közeljövőben sem, hiszen jön az újabb kamatadó, és az állam megint megemelte a tranzakciós illetéket is, ami ráadásul durva mértékű, főleg a készpénzes forgalmaknál, ahol a duplájára emelték!!!
 
Mindez emeli a költségeinket, de ígértem, hogy lehet majd spórolni is. Ezt kétféle módon tehetjük meg. Egyik, hogy átalakítjuk a fogyasztói szokásainkat, lemondunk bizonyos szolgáltatásokról (például nem veszünk fel készpénzt amikor eszünkbe jut, vagy nem annyiszor, esetleg otthon dugdossuk a pénzünket). A másik, hogy megkeressük azt a bankot, amely a fogyasztói szokásainkhoz legközelebbi csomagjával a számunkra legolcsóbb díjat adja. Egy jó bankváltással kb. a felét tudjuk megspórolni a költségeinknek. Bár a mesének már vége, az még ma is igaz, hogy a bankok között jelentős különbségek vannak.