Tudod, hogy mennyit megtakaríthatsz egy bankváltással? Már mindennel spóroltál, de ez még nem jutott eszedbe? Pedig vetekszik a rezsicsökkentéssel! Tudtad, hogy egy bankváltással átlagosan 15 000 forintot lehet spórolni évente, de nem ritka a 20-30 000 forintos spórolás sem? Aki pedig sokat bankol, annál még több is lehet!

Hogy is van ez?

A tranzakciós illeték bevezetése óta a banki díjak és költségek alaposan átalakultak, mert a bankok alkalmazkodtak a helyzethez. Akár tetszik, akár nem a tranzakciós illeték 90-100 %-át átterhelték az ügyfeleikre. Ezt azonban nem tehették sima díjemeléssel, mert a jogszabályok kötötték őket.

Nem lehet ugyanis új díjakat bevezetni egy már létező bankszámla csomaghoz. Csak azokat a költségeket, díjakat lehetett emelni, amelyeket a bankszámlaszerződés tartalmaz. Azokat is csak az illeték mértékében. A tranzakciós illeték azonban nem csak a már költségekkel terhelt forgalmakat érintette! Így aztán a banki költségek közötti eligazodás és a számlák közötti díjkülönbségek mértéke tovább nőtt.

Bankszámla kalkulátor

A díjak felépítése sem lett egységesebb: lehet egyszeri díj egy összegben, lehet ugyanez, de évente. Lehet minimum és maximum díj, lehet összegtől függően sávos díj, lehet a forgalmazott összeg %-ában. Lehet feltételtől függő, amikor attól függ a díj, hogy havonta hány utalást indítasz. Plusz ezek kombinációja, szóval nem könnyű jól választani.

Hogy lehet ebben a rengetegben mégis eligazodni? Lehetetlennek tűnik, pedig nem az! Hála az internetnek és a kreatív programozóknak, egyre több bankszámla választó program van, amivel könnyen, gyorsan lehet tájékozódni. Fontos, hogy olyan programot válassz, ami részletesen bekéri a bankolási szokásaidat, mert ezek pontos eredményeket adnak, ami alapján megalapozott döntést tudsz hozni. Próbáld ki most, hogy van-e olcsóbb bankszámlacsomag, mint a jelenlegi bankszámlád. Akár a saját bankodnál is! Kattints ide: LINK Aztán nézd meg, melyikkel nyersz többet: a bankváltással vagy a rezsicsökkentéssel? Neked mi jött ki?