16 millió külföldre utazáshoz  mindössze 2,5 millió egyedi utasbiztosítás kötődik évente.  A megdöbbentő szám kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy ennyire kockázatvállalók a magyarok vagy épp nem is gondolnak az utasbiztosítás fontosságára. Egy külföldi utazás közben rengeteg olyan helyzet adódhat, aminél külsős segítségre lehet szükségünk.

Előfordulhat ,hogy csak telefonos segítséget kell igénybe vennünk - erre 24 órás call center szolgáltatást működtetnek a biztosító társaságok - sok esetben viszont ennél súlyosabb a probléma. Ha gépjárművel utazunk egy műszaki hiba vagy épp defekt miatt azonnali műszaki segítséget kaphatunk a helyszínen vagy akár haza is szállítják lerobbant autónkat (helyettünk az adott ország nyelvén leszervezik a segítségnyújtást számunkra). Egyes csomagok még csere autót is biztosítanak a nyaralás tartamára. Autós utazás esetén, tehát az utasbiztosítás elengedhetetlen.
Képzeljük el, hogy miből fizetjük majd egy bennünket vagy családtagunkat ért balesetben (síbalesetről ne írjunk nyáron!) orvosi ellátását ami könnyen több ezer eurónkba kerülhet. Képzeljük el, hogy nem tudjuk, melyik korházba kell menünk, még csak információt sem tudunk szerezni. Egy komolyabb baleset  egy életre is eladósíthat minket, de a nyaralást költségét biztosan a sokszorosára drágítja. Ezzel szemben a napi 300 forint körüli biztosítási díj ugye nevetségesen kevés.
Sokan extrém sportjaiknak hódolva keresnek fel más országokat természeti adottságaik miatt, mely tevékenységekre manapság már szintén lehet kötni utasbiztosítást. így pl. a télen aktuális snowboardra vagy a nyári vadvízi evezésre, búvárkodásra is speciális csomagok vanna, szintén olcsón. Az sem elhanyalgolható szempont, hogy egy idegen országban könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe ahol jogi képviseletre lesz szükségünk. Ismeretlenül megfelelő ügyvédet találni nem kis kihívásnak számít ennek nehézségét és költségeit is megspórolhatjuk azonban, ha rendelkezünk egy erre is kiterjedő utasbiztosítással.
Szóval, ne szolgáltassuk ki magunkat feleslegesen ilyen kockázatoknak hisz akár néhány perc alatt megköthetjük a számunkra megfelelő utasbiztosítást, hogy a nyaralás a gondtalan kikapcsolódásról szólhasson. Persze, ha ebben is a kalandot keressük….