Nagyon fontos ,hogy ha külföldre utazunk, akkor ne csak az előre kiszámítható eseményekre készüljünk fel hanem azokra a kockázatokra is, amelyek bekövetkeztére nem is gondolnánk. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy pl. baleset ér minket, kirabolnak, elveszik a poggyászunk, ami súlyos anyagi teher lehet számunkra és könnyen szabadságunk idő előtti befejezését is eredményezheti.

Ha külföldre utazunk akkor általában nem vagyunk tisztában a helyi jog rendszerével, törvényekkel az egészségügyi ellátás szabályaival és költségeivel, amit törött lábbal, vagy kirabolt szállodai szobánkban ülve már nehezen fogunk tudni elsajátítani. Az ellen, hogy a még oly unalmas nyaralásunk ne váljék nem várt események következtében emlékezetessé egy jól kiválasztott biztosítással védekezhetünk.

A különböző utasbiztosítási ajánlatok közül - az internet segítségével - ma már könnyen kiválaszthatjuk a magunk számára leginkább megfelelő megoldást. Már kevesebb, mint napi egy liter üzemanyag árából olyan biztosítást kapunk, ami megfelelő megoldást nyújt egy nem várt eseményre. Lehetőségünk van pl. saját magunkon és a velünk utazókon kívül a csomagunkat, poggyászunkat is biztosítani, ezzel is megkímélve magunkat pénzügyileg, ha esetleg elveszítenénk, megsemmisülne vagy sérülne.

Fontos lehet a gyors segítség is: mit tegyünk? hol a legközelebbi orvos? (Magyar nyelvű 24 órás hívható segélyszolgáltatással ez is megoldásra kerül), de akár a jogi képviseletünk vagy tolmács segítsége is jól jöhet, amire már szintén fedezetet nyújtanak egyes csomagok.

Ha valamelyik szomszédos országba indulunk csupán saját gépkocsinkkal,  akkor is kössünk utasbiztosítást, hisz gépjárművünk is meghibásodhat amire mind autómentést mind szervízelés, igénybe tudunk venni. A neten megnézve az utasbiztosítási összehasonlítókat, két perc alatt láthatjuk, mi mennyibe kerül (általában nagyon olcsóak az utasbiztosítások, a biztosítók folyamatos versenye miatt), és online meg is köthetjük a szerződést a kiutazók teljes körére.

Annak kapcsán, hogy milyen messze távozunk otthonunktól fontos dolog lehet az egyes biztosítók térítési összegeinek is vizsgálata. Ezt az ún.: ár/érték arány bemutatásával oldják meg a portálok, így laikusként is tudunk a pénztárcánknak megfelelően jó döntést hozni. Sokszor nem a legdrágább a legjobb, mint tapasztalni fogjuk.

Tipp: egyes portálok a biztosítók még oly nyomott áraiból is adnak kedvezményt, érdemes ezeket keresni.